Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)



Duitse inval
De bezetting
Ontsnapt
Gevangenschap
Antistoringsapparaatje
De bezetting
Verraden door vriend
Idee en aanleiding
Gendarmerie
Hindernissen
 
Charles Bartelings
Geboren te Pankelan Brandan (Sumatra) op 5 december 1921

Overleden op 12 mei 2019

Status 1940 - 1942


student werktuigbouwkunde te Den Haag

Datum vertrek


28 april 1942

Datum aankomst Engeland


5 november 1943

Op 10 mei 1940 wordt Charles Bartelings wakker door een bulderend onweer. Tot zijn grote afschuw ontdekt hij dat de donder wordt veroorzaakt door Nederlands afweergeschut dat op de Duitse invasievliegtuigen vuurt.

Na de capitulatie hervat het leven in het begin zijn normale patroon. Bartelings vervolgt zijn studie, maar helpt wel in het verzet tegen de Duitsers: hij verspreidt illegale blaadjes en bouwt anti-storingsapparaatjes zodat men toch illegaal naar de radio kan luisteren.

Wanneer een goede vriend langskomt met een NSB-speldje op zijn jasje, vraagt Bartelings hem beleefd het speldje achter het revers te spelden. Helaas tevergeefs. Hij wijst hem de deur en vergeet in eerste instantie het voorval. Enige tijd later gaat de telefoon: de Grüne Polizei. Bartelings wordt gearresteerd en vastgezet op het Binnenhof waar hij wordt verhoord. Zijn vriend met het NSB-speldje blijkt hem te hebben aangegeven. Mogelijk vanwege zijn opmerking, of zijn illegale krantenwijk. Misschien zelfs wel vanwege jaloezie om een meisje.

Na een dag wordt Bartelings vrijgelaten. De politie laat hem volgen in de hoop zijn contacten in kaart te kunnen brengen. Voor Bartelings is het duidelijk: het is nu tijd te gaan en echt iets te doen. Samen met zijn vriend Paggy Bisschop neemt hij, in de voetsporen van zijn broer, de wijk naar Engeland.