Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)



Engelse oorlogssoldaat
Praktische zaken
Weinig Engelandvaarders
Reflectie
Oproep Arbeitseinsatz
Idee en aanleiding
Rivieroversteek
Hindernissen
 
Philip Jacobs
Geboren te Amsterdam op 8 december 1922

Overleden te Amsterdam op
31 juli 2013

Status 1940 – 1942


student scheikunde Universiteit van Amsterdam (1940) / landarbeider

Datum vertrek


1 mei 1942

Datum aankomst Engeland


17 maart 1943

“De oorlog is bijna voorbij, waarom zou je nu nog vluchten?”. Woorden van dergelijke strekking vallen tijdens het laatste gesprek tussen de 19-jarige Philip Jacobs en zijn vader. Philip komt uit een Joodse familie en voelt het gevaar. Maar het lukt Philip niet om zijn vader te overtuigen; ondanks de razzia een jaar eerder waarbij al zijn vrienden zijn opgepakt, ondanks de doodsberichten vanuit Mauthausen, ondanks het verbod nog langer te mogen studeren en ondanks de oproep van de Joodse Raad om zich te melden voor de werkkampen in Drenthe (“onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als Nederlandsche werkloozen in andere kampen, alleen het loon zal iets lager zijn”).

Philip Jacobs wil weg. Vanwege de dreiging, maar zeker ook voor het avontuur. Zijn vriendin Ruth steunt hem, maar blijft zelf wel in Amsterdam, immers: Joodse vrouwen en kinderen zullen toch wel met rust worden gelaten?
Na een onderduikperiode op een boerderij in Houten, steekt Philip illegaal de Nederlands-Belgische grens over, met een spiksplinternieuw paspoort (merkwaardig genoeg zonder “J”). Twee dagen later worden alle Joden in Nederland verplicht een zespuntige “jodenster” te dragen.