Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)


Daan de Moulin
Geboren te Buitenzorg (Java) op 12 september 1919

Overleden te Boxtel op 9 februari 2002

Status 1940 - 1943


student geneeskunde Rijksuniversiteit Utrecht

Datum vertrek


3 mei 1943

Datum aankomst Engeland


28 oktober 1943

“Meneer, meneer doe open het is oorlog!” Met deze woorden wordt Daan de Moulin op de ochtend van 10 mei 1940 door zijn hospita gewekt. Hij snelt de stad in op zoek naar een plek waar hij assistentie kan verlenen. Tevergeefs. Al snel herneemt het leven zijn gang weer, ook voor De Moulin: “We gingen weer aan de studie, wat stond ons anders te doen.”

Het studentenverzet staat in het begin van de oorlog in de kinderschoenen en is vooral symbolisch van aard. Samen met zijn broer Peter schildert De Moulin “Oranje Boven!” over de volle lengte van de 60 meter hoge schoorsteen van de Gooische Stoomwasserij in Naarden. Ook timmert hij bordjes met ‘NSB’ over de verbodsborden tegen Joden.

Wanneer de Duitsers in 1943 alle studenten een loyaliteitsverklaring willen laten tekenen, op straffe van de Arbeitseinsatz, weigert De Moulin. Hij beseft dat hij zich daarmee in de gevarenzone brengt. Omdat het voor hem “geestelijk bijna onmogelijk zou zijn geweest bijvoorbeeld een jaar in een kamertje opgeborgen te zitten” en hij de kans loopt gearresteerd te worden vanwege zijn rol in het Utrechtse studentenverzet besluit hij naar Engeland te vertrekken.

Al in 1942 had hij een poging ondernomen, samen met zijn vriend Lodewijk Parren. De boot lag klaar in Zaltbommel, maar het was niet gelukt benzine te bemachtigen. Ditmaal zouden ze een zuidelijke route proberen.