Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)FinanciŽn
Praktische zaken
Fietsen naar het zuiden
Vertrek
Frans werkkamp
Gevangenschap
Onderdak
Bergen
Als team
Vertrouwen
Uitbraak van de oorlog
De bezetting
 
Bram Grisnigt
Geboren te Rotterdam op 26 januari 1923

Overleden te Bergen op Zoom op
11 januari 2019

Status 1940 - 1941


middelbare scholier handel Nederlandsch-IndiŽ

Datum vertrek


28 mei 1941

Datum aankomst Engeland


17 december 1942

Op 10 mei 1940 ziet Bram Grisnigt de Duitse parachutisten landen tussen Kuikduin en Scheveningen en ís middags rijden de eerste motorfietsen door de straten. Opgegroeid in een Oranjegezinde familie, krijgt hij al snel een hartgrondige hekel aan de Duitsers, maar nog meer aan Nederlandse verraders: de Volk & Vaderland-ventende NSBíers. Met de beperkte verzetsmogelijkheden van een middelbare scholier, zoekt hij actief de confrontatie en probeert hij zo vaak als mogelijk collaborateurs op straat omver te lopen.

Uit angst te laat te zijn om een Ďechteí bijdrage aan het verzet te leveren, maar zeker ook aangetrokken door het avontuur, besluit Grisnigt samen met zijn vriend Dik van Delft via Marseille per boot naar Nederlands-IndiŽ te vertrekken.

Om hun ouders om de tuin te leiden, spreken Grisnigt en Van Delft af voor een paar dagen hard studeren voor het naderende eindexamen. Dit geeft ze wat voorsprong.

Met op hun bagagedragers een schooltas vol boeken gaat het tweetal op pad. In hun zak het weinige geld dat Grisnigt heeft verdiend met de verkoop van zelfgemaakte speldjes met de afbeelding van koningin Wilhelmina, plus de uit de Bosatlas gescheurde paginaís van BelgiŽ en Frankrijk. Op naar de grens.