Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)Ook gestuurd
Reflectie
Guardia Civil
Hindernissen
Schoftenstreek
Idee en aanleiding
Doodzonde
Vertrouwen
Vechten tegen bezetter
De bezetting
Vriend Henk Zeelenberg
Vertrouwen

Louis van den Bossche
Geboren te Bergen op Zoom op 28 september 1920

Overleden te Bergen op Zoom op 15 oktober 2009

Status 1940 - 1942


Marinier 3e Klasse / brandwacht bij de Nederlandse Spoorwegen

Datum vertrek


19 maart 1942

Datum aankomst Engeland


9 mei 1943

Vijf dagen lang biedt Louis van den Bossche de Duitsers tegenstand in Rotterdam bij de zwaar bevochten Maasbruggen. Met een geweer uit 1895, tegenover de goed getrainde en modern uitgeruste Duitse parachutisten. Pas na het bombardement op Rotterdam geven Van den Bossche en zijn collega mariniers zich over.

Om niet in de bakkerij van zijn vader te hoeven werken, accepteert Van den Bossche na de capitulatie een baan als brandwacht bij de Nederlandse Spoorwegen. Daarnaast doet hij een paar kleine klusjes voor het verzet.

Op weg naar een afspraak raakt hij betrokken bij een grote vechtpartij waar hij een SS’er genadeloos afrost. Hij slaat op de vlucht, maar wordt na een tip alsnog door de SD in de kraag gevat. Van de jaar celstraf die hij opgelegd krijgt, zit hij 9 maanden uit in gevangenissen in Nederland en Duitsland. Terug in Nederland hervat hij zijn baan bij de Spoorwegen.

Wanneer blijkt dat de SD alle betrokkenen bij de grote knokpartij zoekt en ditmaal de doodstraf eist, is het tijd om te vertrekken. De tocht naar Engeland zal plaatsvinden op 7 maart 1942, met een vlet vanaf het Scheveningse strand. Door verraad mislukt deze poging. Tien dagen later probeert Van den Bossche het nogmaals. Met twee vrienden kruipt hij op Amsterdam Centraal in de wielbakken van de trein naar Parijs.