Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)Ontzettend veel geluk
Reflectie
Amateuristisch verzet
Idee en aanleiding
Felle tocht
Bergen
Familie Van Niftrik
Vertrek
Mijn land
De bezetting
Vrouwelijke elegance
Vertrouwen

Pierre Louis d'Aulnis
Geboren te Delft op 26 december 1918

Overleden te Den Haag op
16 september 2012

Status 1940 – 1941


Vaandrig Koninklijke Landmacht / student rechten Universiteit Leiden

Datum vertrek


19 maart 1941

Datum aankomst Engeland


4 januari 1942

Als commandant van een batterij luchtdoelartillerie haalt Pierre Louis d’Aulnis de Bourouill in de meidagen van 1940 meerdere Duitse vliegtuigen neer. Vijf dagen strijd later komt de capitulatie voor hem onverwacht. Na met zijn manschappen het Wilhelmus te hebben gezongen, verwisselt hij zijn uniform voor een studentenjasje en begint hij aan zijn studie rechten in Leiden.

Naast zijn studie is hij actief in de illegaliteit, als koerier voor het Legioen Oud Frontstrijders. Wanneer hij op 26 november 1940 getuige is van de befaamde rede van professor Cleveringa, helpt hij diezelfde nacht mee de redevoering te vermenigvuldigen en te verspreiden.

Al snel valt het d’Aulnis op dat het verzet wel veel leden kent, maar dat er relatief weinig activiteit is. Bovendien worden grote risico’s genomen met vaak weinig resultaat. Sabotagedaden zijn nauwelijks hinderlijk voor de Duitsers, maar er worden wel mensen voor opgepakt en gefusilleerd. Wanneer hij wordt benaderd door een Vertrauensmann, een Nederlandse jood die als verrader voor de Sicherheitsdienst werkt, weet hij het zeker: hij moet naar Engeland om het spionnenvak te leren en het Nederlands verzet te helpen een professionele organisatie op te bouwen. Samen met Cees Drooglever Fortuyn, een jongerejaars van studentenvereniging Minerva, gaat hij in de vroege ochtend van 19 maart 1941 op pad.