Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)Doodziek
Bergen
De grens over
Praktische zaken
Verdacht
Aankomst
Chaos in Amsterdam
Vertrek
Vriend in verzet
De bezetting
Humor
Reflectie

Ellis Brandon
Geboren te Amsterdam op 8 april 1923

Status 1940 - 1943


student reclametekenen Kunstnijverheidsschool te Amsterdam

Datum vertrek


28 april 1943

Datum aankomst Engeland


9 januari 1944

Al tijdens een vakantie in Duitsland in 1938 voelen Ellis Brandon en haar vader de dreiging bij de oosterburen: bruinhemden op straat en overal hakenkruisvlaggen. Maar het blijft bij een gedachte aan emigreren uit Nederland om het groeiende gevaar te vermijden. De inval in 1940 gaat bijna aan Brandon voorbij. De zomer in Heemstede is zorgeloos en als daad van “verzet” botst Ellis opzettelijk tegen Duitse militairen op.

Door haar vriend Herman Friedhoff wordt ze gevraagd als koerierster voor Het Parool en Vrij Nederland en langzaam komt ze steeds meer te weten over zijn illegale activiteiten: Friedhoff heeft onder anderen nauw contact met Wiarda Beckman.

Als op 7 augustus 1942 de Gestapo binnenvalt op zoek naar Herman, ontvlucht Ellis het huis van haar ouders via de achterdeur en duikt samen met Herman onder. Ze vluchten maandenlang van adres naar adres. Ondertussen heeft de SD een doodvonnis over Herman uitgesproken en zijn moeder in gijzeling genomen. Om hun omgeving niet langer in gevaar te brengen, besluiten Herman en Ellis naar geallieerd grondgebied uit te wijken.