Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)Belgisch persoonsbewijs
Praktische zaken
Man in café
Vertrek
Sabotage
Hindernissen
Grote bek
Vertrouwen
Grote klootzak
Gevangenschap
Gefocust
Reflectie

Rudi Hemmes
Geboren te Harderwijk op 20 juni 1923


Overleden te Den Haag op 13 november 2022

Status 1940 - 1943


scholier / student geneeskunde Rijksuniversiteit Utrecht

Datum vertrek Nederland


2 mei 1943

Datum aankomst Engeland


29 februari 1944

Mei 1940: de Duitsers vallen Nederland binnen en Rudi Hemmes loopt, woedend door deze schoftenstreek, naar zijn leraar Duits: “Ik wil niets meer met dit vak en deze taal te maken hebben!” Zijn eindexamen een jaar later rond hij af met een zes voor Duits dankzij de antwoorden die hij krijgt toegespeeld van zijn docent.

Tijdens zijn studie geneeskunde in Utrecht houdt Hemmes zich bezig met symbolisch verzet, zoals het plakken van briefjes met de tekst “Leve de Koningin!”. Maar als hij hoog boven zich de Engelse bommenwerpers hoort overkomen beseft hij: die doen tenminste écht iets. Samen met zijn vriend Bob Tusenius besluit hij naar Engeland te vertrekken om het de Duitsers zo zuur mogelijk te kunnen maken.

Via Albert Starink en Jojo Everard, leden van zijn voetbalclub die werkzaam zijn in Brussel en Parijs, leggen ze de eerste contacten voor hun tocht naar het zuiden. Een tocht die ze uiteindelijk tweemaal zouden afleggen.

Met nauwelijks een besef van wat bergen zijn, maar met in zijn hoofd de woorden van zijn moeder, “Zul je wel voorzichtig zijn?”, begint Rudi Hemmes aan zijn reis richting de Pyreneeën.