Foto's (zet uw cursor op de foto voor een toelichting)



Aankomst Zwitserland
Hindernissen
Knokken tegen NSB
De bezetting
Inval Duitsers
De bezetting
Duitser in bar
Hindernissen
Eten in Spaanse gevang
Praktische zaken
 
Jan Bakker
Geboren te Eibergen op 12 augustus 1922

Overleden te Den Haag op 7 mei 2016

Status 1940 - 1941


scholier HBS

Datum vertrek


20 juni 1941

Datum aankomst Engeland


18 februari 1944

Met tranen in zijn ogen ziet Jan Bakker de Duitsers de Badhuisweg in Den Haag oprijden: een stoet “arrogante koppen” op motorfietsen met zijspan. Zijn overtuiging dat het Nederlandse leger hen wel tegen zou houden, is een illusie gebleken.

Komend uit een militaire familie, besluit hij al snel de wijk te nemen om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Hij vertrekt naar zijn vader in Apeldoorn, een gepensioneerde kolonel van het KNIL. Die geeft hem zijn zegen en wat geld. Vervolgens vertrekt Bakker met een vriend op de fiets naar Breda. Daar wachten ze uren op hun contactpersoon die hen over de Belgische grens zal zetten. Tevergeefs.

Onverrichter zake keert Bakker weer terug naar Den Haag. Als uitlaatklep gaat hij Volk & Vaderland verkopende NSB’ers te lijf. Bewapend met een fietsketting is hij betrokken bij menig knokpartij in de Fahrenheitstraat.

Ondertussen broedt hij op nieuwe plannen. Via zijn stiefvader, generaal Van Tricht, militair attaché in Bern, weet Bakker een visum te regelen voor Zwitserland. Met in zijn scheikundeboek geheime codes en inlichtingen over de Duitse troepen, en een album met foto’s van de Duitse inval en het bombardement op Rotterdam, stapt hij op de trein richting Basel.